Árufuvarozó vállalkozói szaktanfolyam alap- és továbbképzés

Az árufuvarozás területén dolgozók valószínűleg találkoztak már az árufuvarozó vállalkozó kifejezéssel. Akár egyszemélyes egyéni vállalkozásról beszélünk, akár egy számos kamiont a kötelékében tudó vállalatról beszélünk, külföldi és belföldi fuvarozás során egyaránt szükségünk lesz ilyen szakmai irányítóra.

Jogi háttér

Az árufuvarozó vállalkozói szaktanfolyamot a 261/2011. (XII.7) Kormányrendelet 3. mellékletében írták elő. Ennek értelmében a szaktanfolyam elvégzése kötelező mindazok számára, akik belföldön és/vagy külföldön tevékenykedő árufuvarozói vállalkozásban vezető munkakörben dolgozik. Egyéni vállalkozók esetében éppúgy szükséges a szaktanfolyam elvégzésére, mint nagy fuvarozó cégeknél. utóbbi esetben az adott cégnek 25 kamiononként rendelkezni kell egy árufuvarozó vállalkozói tanfolyamot elvégzett szakmai irányítóval. A rendelet a kötelezettség előírásakor nem tesz különbséget a belföldön, külföldön és a bel- és külföldön folytatott tevékenység között. A bizonyítvány érvényességi ideje 10 év, melynek lejárta után továbbképzés elvégzésére van szükség.

A tanfolyam felépítése

A tanfolyam elméleti oktatás, melynek során a jelentkezők megismerhetik az árufuvarozói vállalkozás minden aspektusát. Elsajátíthatják a vállalkozáshoz szükséges jogi ismereteket. Megismerkedhetnek a gazdasági és adózási aspektusokkal, valamint a pénzügyi vezetők tevékenységkörével. Munkaügyi és árufuvarozói ismereteket szerezhetnek. Betekintést nyerhetnek a vállalkozás járműműszaki, üzemeltetési, illetve közlekedésbiztonsági vonatkozásaiba. Végül, de nem utolsó sorban vámismeretekkel is bővíthetik tudásukat. Ezt a felsorolást még az egyes modulok esettanulmányai egészíti ki. Ez a rövid kis felsorolás is jól megmutatja, hogy milyen sokrétű tudással kell rendelkeznie egy árufuvarozó szakvállalkozó szakmai irányítónak.

A vizsga menete

A vizsgán minden jelentkező részt vehet. Az alap tanfolyamot lezáró vizsga során a vizsgázóknak az előző pontban felsorolt elméleti modulok anyagából kell szóbeli vizsgát tenniük, illetőleg egy tesztvizsgát kell teljesíteniük. Emellett írásbeli vizsgaelemként egy esettanulmány készítése is szükséges.

Továbbképzés esetén a jelentkezőknek valamelyest egyszerűbb dolguk van. A modulok listája azonos az alapképzésnél felsoroltakkal. A vizsga felépítése azonban különbözik, mivel továbbképzés esetén a vizsgázóknak nem kell szóbeli vizsgát tenniük.

Miért válasszam a Kamionsulit?

Egyrészt a Kamionsuliban magasan képzett, szakmailag elismert oktatók igyekeznek átadni a tudást a jelentkezőknek. Másrészt nálunk kifejezetten kedvező áron lehet megszerezni ezt a képesítést. A díjak alap- és továbbképzés esetében eltérnek. Míg alapképzés esetében a tanfolyam költsége 125.000 Ft, a vizsgáé pedig további 56.100 Ft, addig továbbképzés esetén a tanfolyam 99.000 Ft, a vizsga díja pedig 38.100 Ft.

39060cookie-checkÁrufuvarozó vállalkozói szaktanfolyam alap- és továbbképzés

Szólj hozzá!