Mire van szükség, ha valaki földmunkagép-kezelőként kíván elhelyezkedni?

Legyen szó építkezésekről, útépítésről vagy éppen közműépítésről, munkagépkezelőre mindig szükség van. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a mai világ már elképzelhetetlen nélkülük. Az építőiparban ez hatványozottan igaz, így ebben a szektorban mindig szükség van a képzett, gépkezelői jogosítvánnyal rendelkező munkaerőre Ebben a bejegyzésben a földmunkagépekkel fogunk foglalkozni.

Jogi háttér

A képesítés megszerzésének feltételei jogszabályba vannak foglalva, melynek értelmében a közúti közlekedésben is résztvevő gépjárművek, beleértve a földmunkagépek kezelését is, gépkezelői jogosítvány megszerzéséhez kötődnek. Ez azonban csak szükséges, de nem elégséges feltétel, hiszen a 40/2009 KHEM rendelet szerinti a gépkezelői jogosítvány megléte nem mentesít a megfelelő gépkezelői OKJ-s végzettség megszerzése alól, így tehát mindkét végzettséget meg kell szerezni. Vagyis a földmunkagépek használatához nem elegendő csak a gépkezelői jogosítvány megszerzése, el kell végezni egy OKJ-s gépkezelő tanfolyamot is mellé.

Kire vonatkozik az OKJ-s kötelezettség

Ezt a kérdést egyszerűen és gyorsan megválaszolhatjuk, mivel mindenkire. A gépkezelői jogosítványhoz szükséges az OKJ-s végzettség megléte és ez természetesen fordítva is igaz. A két képesítés tehát csak együtt érvényes. A korábban megszerzett jogosítványok 2016-ban érvényességüket vesztették. Tulajdonosaiknak az új jogosítvány megszerzéséhez ismét vizsgázniuk kell, valamint el kell végezniük a megfelelő OKJ-s gépkezelői tanfolyamot is. Ennek értelmében az OKJ-s tanfolyam elvégzése azok számára is kötelező feltétel, akik 2016 előtt már rendelkeztek gépkezelői jogosítvánnyal és több év szakmai tapasztalattal bírnak.

A képzésre történő jelentkezés feltételei

Az OKJ-s képzés feltételei a következők: minimum 8 általános megléte, egy darab foglalkozás egészségügyi szakellátói orvosi alkalmassági igazolás és természetesen egy kitöltött jelentkezési lap, melyen a jelentkező kiválasztja és bejelöli az elvégezni kívánt képzést vagy képzéseket.

A gépkezelői jogosítvány megszerzéséhez a kitöltött jelentkezési lapra, két darab igazolvány képre, üzemorvosi alkalmassági igazolásra és az OKJ-s bizonyítvány fénymásolatára van szükség.

A Kamionsuli képzései

A Kamionsulinál abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy helyen megszerezhetjük a gépkezelői jogosítványt és elvégezhetjük az OKJ-s tanfolyamot is. A jelenlegi szabályozás értelmében a képesítés gépcsoportokra bontva szerezhető meg a következő kategóriákban:

  • Alapozás, közmű- és fenntartási gépkezelő 
  • Emelőgépkezelő (kivéve targonca)
  • Energiaátalakító-berendezés kezelő
  • Építési anyagelőkészítő gép kezelő
  • Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő
  • Targoncavezető
  • Útépítő- és karbantartógép kezelő

A képzés során megszerezhető kompetenciák között szerepel a gép próbája és üzembe helyezése, a géppel való közlekedés, a munkagép biztonságos használata, valamint az esetleges kisebb javítások elvégzése.

Elhelyezkedés

A tanfolyam elvégzése és a jogosítvány megszerzése után többnyire azonnal el lehet helyezkedni az ágazatban.

Külföldön történő munkavállalás esetén Europass bizonyítvány kiegészítő igénylése szükséges, amely a vizsgaszervezőtől kérhető angol, francia, olasz, német vagy spanyol nyelven. Ennek ára a mindenkori minimálbér 5%-a, nyelvenként. A kiegészítő kizárólag a bizonyítvánnyal együtt érvényes.

Jelentkezés

A képzéssel kapcsolatos részletes információk itt találhatóak. Esetleges kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén. Weboldalunkon megtalálható a jelentkezési lap is. Ha esetleg egyszerre több képzésre szeretne jelentkezni, egyedi árajánlat kérhető.

Ha tetszett a cikk, iratkozzon fel hírlevelünkre!

37890cookie-checkMire van szükség, ha valaki földmunkagép-kezelőként kíván elhelyezkedni?

Szólj hozzá!