Mire jogosít fel a gépkezelői jogosítvány, hogyan lehetek targoncavezető?

Az interneten böngészve az álláshirdetéseket látható, hogy rengeteg munkáltató keres gépkezelő jogosítvánnyal rendelkező munkatársat, például targoncavezetőt. Piacképes állásról van szó, a kereskedelemtől kezdve az építőiparon át számos területen van szükség targoncavezetőre, legyen szó teljes vagy félállásról, nappali vagy éjszakai műszakról. A képesítés megszerzését követően külföldön is lehetőség van ebben a szakmában dolgozni, de idehaza is sok lehetőség adódik, ha valakinek gépkezelői jogosítvány van a kezében, amivel például targoncát vezethet. Lássuk, hogyan lehet valakiből targoncavezető!

Jogi háttér

A képesítés megszerzésének feltételeit jogszabály írja elő, amely alapján a közúti közlekedésben is résztvevő gépjárművek, így például a targonca kezeléséhez is, gépkezelői jogosítványt kell szerezni, azonban ez önmagában nem elegendő. A közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet alapján a munkagépek kezelőinek kötelező külön OKJ-s végzettség megszerzése is.  

Vagyis ahhoz, hogy targoncát vezethessünk nem elegendő csupán a gépkezelői jogosítvány megszerzése, mert mellé el kell végezni egy OKJ-s gépkezelő tanfolyamot is.

Kire vonatkozik az OKJ-s kötelezettség

Röviden: mindenkire. A gépkezelői jogosítvány mellett mindenképpen meg kell szerezni a megfelelő OKJ-s végzettséget is, tehát a kettő képesítés csak együtt érvényes. A már korábban meglévő régi gépkezelői jogosítványok 2016-ban érvényüket vesztették, így ezek tulajdonosainak egy új jogosítvány kiváltásához újra kell vizsgáznia és el kell végeznie a szükséges OKJ gépkezelő tanfolyamot. Tehát az OKJ-s tanfolyamot azoknak is el kell végeznie, akik 2016 előtt vagy még régebben rendelkeznek gépkezelői jogosítvánnyal és már jó ideje a szakmában dolgoznak.

Kamionsulinál elvégezhető képzések

A Kamionsulinál lehetőség van a gépkezelői jogosítvány megszerzésére és a kötelező OKJ-s gépkezelő tanfolyam elvégzésére is. A korábbról ismert nehézgépkezelő és könnyűgépkezelő képzés helyett ma már gépcsoportonként lehet megszerezni a megfelelő szakképesítést.  A Kamionsulinál az alábbi képzési programokra lehet jelentkezni:

  • Alapozás, közmű- és fenntartási gépkezelő
  • Emelőgépkezelő (kivéve targonca)
  • Energiaátalakító-berendezés kezelő
  • Építésianyag-előkészítő gépkezelő
  • Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő
  • Targoncavezető
  • Útépítő- és karbantartógép kezelő

A képzések elméleti és gyakorlati elemekből állnak. Az elméleti képzés elvégzésére online is van lehetőség e-learning keretein belül, amelyhez konzultációs lehetőséget is biztosítunk.

Jelentkezés feltétele

OKJ-s képzéshez minimum 8 általános, 1 db foglalkozás egészségügyi szakellátói orvosi alkalmassági, valamint egy kitöltött jelentkezési lap, amin jelölve van, hogy melyik OKJ-s képzést/képzéseket szeretnénk elvégezni.

A gépkezelői jogosítvány megszerzéséhez szükség van egy kitöltött jelentkezési lap benyújtására, valamint 1db üzemorvosi alkalmassági igazolásra és a hozzá tartozó OKJ-s bizonyítvány fénymásolatára, valamint 2 db igazolvány képre.

Megszerezhető kompetenciák, elhelyezkedési lehetőségek

A targoncavezető OKJ-s képzési program (Építő és anyagmozgató gép kezelője) megszerzésével a képzésben résztvevő képes lesz többek között a gép próbáját, üzembe helyezését elvégezni, közlekedni a géppel a munkahelyen és közforgalomban, a gépet biztonságosan kezelni, kisebb javításokat a gépen elvégezni.

A gépkezelő tanfolyam elvégzésével és a gépkezelői jogosítvány megszerzésével szinte azonnal sikeresen lehet elhelyezkedni kis és középvállalkozásoknál, valamint ismert multiknál például kertészeti, lakberendezési áruházaknál is.

Külföldi munkavégzés esetén

Aki az itthon megszerzett gépkezelői képesítésével külföldön szeretne dolgozni, annak igényelnie kell a vizsgaszervezőjétől az úgynevezett Europass bizonyítvány-kiegészítőt, amely angol, francia, olasz, német és spanyol nyelven kérhető. Ennek költsége a mindenkori minimálbér 5%-a minden idegen nyelv esetén külön. Fontos tudni, hogy a bizonyítvány-kiegészítő önmagában nem igazolja a megszerzett végzettséget, az csak a már megszerzett és kiállított szakképzettséget igazoló bizonyítvánnyal együtt érvényes.

Jelentkezem

A gépkezelői jogosítvánnyal és tanfolyammal kapcsolatos kérdéseivel, forduljon hozzánk bizalommal az ide kattintva elérhető telefonszámok valamelyikén vagy emailben a kamionsuli@kamionsuli.hu címen.  A képzésre jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével van lehetőség, amely megtalálható a weboldalunkon. Jelentkezés előtt tekintse meg a következő tanfolyam/tanfolyamok indulásának aktuális időpontját is.

Ha egyszerre több OKJ-s képzést szeretne elvégezni kérje egyedi árajánlatunkat, ebben az esetben az áraink is kedvezőbben alakulnak.

Ha tetszett a cikk, iratkozzon fel hírlevelünkre!

22100cookie-checkMire jogosít fel a gépkezelői jogosítvány, hogyan lehetek targoncavezető?

Szólj hozzá!