Mi az a GKI kártya?

A GKI jelentése: gépjárművezetői képesítési igazolvány. Ismertebb és rövidebb nevén ez az úgynevezett GKI kártya. Ez egy plasztik kártya, amely igazolja, hogy a gépjárművezető rendelkezik a hivatásos fuvarozáshoz szükséges ismeretekkel, megszerezte az ehhez szükséges képesítéseket.

Jogi háttér

Az egyes közúti árufuvarozást vagy személyszállítást végző járművek vezetőinek alapképzéséről és továbbképzéséről szóló 2003/59/EK irányelv alapján ugyanis 2014. szeptember 10. óta GKI kártyával kell rendelkeznie mindenkinek, aki hivatásos sofőrként közúti fuvarozásban szeretne dolgozni vagy abban dolgozik és 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművet vezet. GKI kártya meglétére van szükség autóbuszok vezetéséhez is. Ha egy hivatásos sofőrnek nincs GKI kártyája azzal szabálysértést követ el és pénzbírság szabható ki a gépkocsivezetőre.

GKI Tanfolyamról

A gépjárművezetői képesítési igazolványt (azaz a GKI kártyát) GKI tanfolyam elvégzését követően lehet megszerezni. A GKI tanfolyam elvégzésének feltétele a már meglévő gépjárművezetői engedély. A GKI kártya megszerzéséhez szükséges tanfolyam lehet alap vagy továbbképzés, attól függően, hogy a gépkocsivezető mikor szerezte meg a jogosítványát.

Alapképzésen kell részt vennie annak a teherautósofőrnek, aki 2009. szeptember 9. után szerezte meg a vezetői engedélyét. Aki ezen dátum előtt már rendelkezett C kategóriás engedéllyel, úgy neki a GKI tanfolyam továbbképzésén kell részt vennie. Buszvezetők esetében az ominózus dátum 2008. szeptember 9. Aki ez után szerzett D kategóriás jogosítványt, az a GKI tanfolyam alapképzésnek elvégzésére kötelezett. Annak a buszsofőrnek, aki ez előtt már rendelkezett az autóbusz vezetéséhez szükséges vezetői engedéllyel, továbbképzésen szükséges részt vennie.

A GKI kártyáról

A GKI tanfolyamot elvégzők a sikeresen letett vizsga után kapják kézhez a GKI kártyájukat, amelynek birtokában jogosultak belföldi és külföldi fuvarozásra is. Fontos tudni, hogy GKI kártyával abban az esetben is rendelkeznie kell a hivatásos gépjárművezetőnek, ha csak belföldi fuvarozással foglalkozik.

A GKI kártya érvényességi ideje 5 év, ami azt jelenti, hogy 5 évente meg kell újítani a kártya érvényességét, amihez a sofőröknek továbbképzésen kell részt venniük.

A Kamionsuliban a tehergépjármű vezetők és a buszsofőrök is minden számukra a GKI kártya megszerzéséhez szükséges alap és továbbképzést is elvégezhetnek.

Nézzen szét weboldalunkon és jelentkezzen az Ön számára szükséges képzéseink valamelyikére.

Ha tetszett a cikk, iratkozzon fel hírlevelünkre!

22143cookie-checkMi az a GKI kártya?

Szólj hozzá!