Bizonyos 3,5 tonnánál nehezebb járműveket már ”B” kategóriás jogosítvánnyal is lehet vezetni

A 2020. évi 139. Magyar Közlönyben (3520. oldal) olvasható az a kormányrendelet, amely a ”B” kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek körét kibővíti.

Az 5. paragrafus első pontja szerint a “B” kategóriával lehet vezetni 3,5 tonna össztömeg feletti, de 4250 kg-ot meg nem haladó össztömegű járművet, amennyiben az az Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátást végző járműve.

A rendelet másik változtatása, hogy a 3,5 tonna feletti, de maximum 4250 kg-ot meg nem haladó össztömegű alternatív üzemanyaggal működő járműveket is lehet (legalább két éve érvényes és nem kezdő(!)) “B” kategóriás jogosítvánnyal vezetni, amennyiben:

a) a 3500 kg feletti tömeg a meghajtó rendszernek az ugyanolyan méretű, külső gyújtású vagy kompressziós gyújtású hagyományos belső égésű motorral ellátott jármű meghajtórendszeréhez viszonyított többlet tömegének eredménye, valamint

b) a teherbíró kapacitás ugyanezen nem alternatív üzemanyagú járműhöz viszonyítva nem nagyobb.”

Mindkét változtatás csak belföldre érvényes és csak a járműre, járműszerelvényre nem. Az első (mentőautókra vonatkozó) változás 2020. június 11-én, míg a második változás csak 2021. május 23-án lép életbe.

Kategóriás képzéseinkről bővebben itt tájékozódhat.

Forrás: Totalcar

30510cookie-checkBizonyos 3,5 tonnánál nehezebb járműveket már ”B” kategóriás jogosítvánnyal is lehet vezetni

Szólj hozzá!